Het UNESCO Werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen.  De Stelling van Amsterdam had de status van werelderfgoed al sinds 1996 en de Nieuwe Hollandse Waterlinie is hier in 2021  aan toegevoegd.

De forten van de Hollandse Waterlinies zijn redelijk bekend. Maar de forten zijn niet wat de Hollandse Waterlinies uniek maakt voor UNESCO. Dat is de combinatie van het landschap met een vernuftig watermanagementsysteem dat op een militaire strategische manier werd ingezet en dat  geïnundeerd kon worden. Op de zwakke plekken binnen dit systeem liggen de forten als extra bescherming.

De HW zijn samen 200 km lang van Edam tot aan de Biesbosch en bestaan uit 96 forten, 6 vestingen, vele sluizen en waterwerken en 2 kastelen.

In het Uitvoeringsprogramma Hollandse Waterlinies 2021-2024 stelt de provincie zich ten doel de Hollandse Waterlinies verder te ontwikkelen als aanjager van ruimtelijke kwaliteit en laten fungeren als inspiratiebron.

Speciaal voor gemeenteraadsleden is een Q&A over de Waterlinies samengesteld. 

En dan zijn er nog diverse informatiebronnen online te vinden:

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.