Het Netwerk Weerbaar Bestuur spant zich gezamenlijk in voor een weerbaar bestuur waarin politieke ambtsdragers hun ambt veilig en integer uit kunnen oefenen. Samen met 28 partners wil het netwerk ervoor zorgen dat politieke ambtsdragers hun functie veilig en integer kunnen én zullen uitoefenen.

Door middel van bewustwording, voorlichting, ondersteuning en nazorg spant het netwerk zich in voor een weerbaar bestuur, voor decentrale bestuurders en volksvertegenwoordigers. De afgelopen jaren is er hard gewerkt om ondermijning van de democratie tegen te gaan. Verschillende instrumenten, handreikingen en protocollen zijn ontwikkeld om politieke ambtsdragers en ambtenaren in dit proces te ondersteunen.

Ondanks de vele overwinningen en successen, blijkt uit cijfers van de Monitor Integriteit en Veiligheid 2020 dat het nog niet genoeg is. Het netwerk ziet het als zijn verantwoordelijkheid hier verder mee aan de slag te gaan. De afgelopen jaren werden er immers steeds meer politieke ambtsdragers slachtoffer van agressie en geweld. Daarbij waren ze ook vaker getuige van incidenten bij collega’s. Met name intimidatie en verbale agressie en bedreiging zijn veel voorkomende problemen.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.