Amersfoort is door the Academy of Urbanism uitgeroepen tot European City of the Year 2023. In Londen nam wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) de Urbanism Award in ontvangst.

De jury prijst Amersfoort vanwege de kwaliteit van leven, vooruitstrevende planning en vernieuwing terwijl het unieke erfgoed en karakter behouden blijven. “Het welzijn en geluk van al zijn burgers staan duidelijk centraal”, aldus de jury, die in september Amersfoort heeft bezocht. De leden beoordeelden de steden onder andere op stedenbouwkundige kwaliteiten, maar kijkt ook naar de sociale cohesie, duurzaamheid en hoe de stad wordt bestuurd.

Burgemeester Lucas Bolsius ziet de prijs als een erkenning: “Er zit generaties lang werk in het bouwen aan een stad. Amersfoort is in 50 jaar enorm gegroeid, gemoderniseerd, maar de historie en de mensen zijn altijd nadrukkelijk centraal blijven staan. De erkenning in deze award is er wat mij betreft aan al die Amersfoorters die dag in dag uit samenwerken om onze stad zo bijzonder te maken.”

Wethouder Rutger Dijksterhuis (Ruimtelijke ordening) voegt daaraan toe: “Terwijl de stad al tientallen jaren flink groeit, blijft de sterke betrokkenheid en gemeenschapszin intact. Amersfoorters willen nog wel eens bescheiden zijn als het over hun stad gaat, maar deze prestigieuze internationale prijs, zie ik als erkenning dat er genoeg is om trots op te zijn.”

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.