In de provincie Utrecht is een coalitieakkoord bereikt tussen GroenLinks, VVD, D66, CDA en PvdA. Het akkoord heet ‘Aan de slag voor Utrecht’. De vijf partijen laten weten zich met dit akkoord in te zetten “voor een duurzame, gezonde, groene en ondernemende provincie Utrecht waar huidige en toekomstige generaties gelukkig kunnen leven”. De nieuwe coalitie is goed voor 25 van de 49 zetels.

De vijf partijen presenteerden op woensdagmiddag 5 juli het coalitieakkoord in Kasteel Groeneveld in Baarn. Zij deden dat in aanwezigheid van formateurs Cees van Eijk en Floor Vermeulen die de onderhandelingen begeleid hebben. Daar werden ook de beoogd gedeputeerden bekend gemaakt.

Huib van Essen blijft namens GroenLinks gedeputeerde en heeft onder meer de portefeuilles energietransitie, ruimtelijke ontwikkeling en toezicht en handhaving. De PvdA heeft Rob van Muilekom gevraagd voor een tweede periode. Hij blijft onder meer verantwoordelijk voor wonen, cultuur en erfgoed en vitale samenleving. Mirjam Sterk blijft namens het CDA gedeputeerde met onder meer de portefeuilles natuur en landbouw, transitie landelijk gebied en Groen Groeit Mee.

Twee nieuwkomers zijn André van Schie van de VVD en Has Bakker van D66. Van Schie is zelfstandig toezichthouder en adviseur en was de afgelopen jaren fractievoorzitter van de VVD. Hij krijgt onder meer de portefeuilles mobiliteit, economie en vergunningverlening. Has Bakker is momenteel raadslid in Utrecht en bestuursadviseur bij de Natuur en Milieufederaties. Hij krijgt onder andere de portefeuilles financiën, water en bodem en circulaire samenleving.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.