De VNG heeft een bijzondere ledenbrief uitgestuurd met een overzicht van de voor gemeenten belangrijke kabinetsvoornemens in de Rijksbegroting 2025. In zijn voorwoord stelt algemeen directeur Leonard Geluk dat de VNG op onderdelen positief is, maar ook de nodige zorgen heeft.

“Positief is de bereidheid van het kabinet om met gemeenten in gesprek te gaan over de uitvoerbaarheid van alle ambities, bijvoorbeeld voor wonen en bestaanszekerheid. Maar het kabinet geeft gemeenten
onvoldoende perspectief als het gaat om de beschikbaarheid van middelen die nodig zijn om de ambities en gemeentelijke taken te realiseren. (…) De nieuwe financieringssystematiek, gekoppeld aan het bbp, moet meer stabiliteit brengen, maar de verwachte daling van het gemeentefonds in 2026 baart zorgen.”

De VNG is positief over het feit dat, vooruitlopend op een andere financiering van de Wmo, een bedrag van € 75 miljoen vanaf 2026 oplopend tot € 300 miljoen in 2029 is gereserveerd, en bij de Miljoenennota wordt overgeheveld naar het gemeentefonds. Geluk: “Daar heeft de VNG al langere tijd op aangedrongen, dus we zijn positief dat hieraan gehoor wordt gegeven.”

Tijdens het overhedenoverleg medio november gaat VNG verder in gesprek met het kabinet over de noodzaak van voldoende middelen voor gemeenten.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.