De provincie Utrecht heeft de zoektocht naar de nieuwe burgemeester voor Woudenberg aangegrepen om in een video uit te leggen wat daar allemaal bij komt kijken. In totaal heeft de procedure ongeveer acht maanden gekost. Uiteindelijk werd Magda Jansen op 11 januari 2022 door commissaris van de Koning Hans Oosters beëdigd.

De video laat zien dat de zoektocht uit verschillende onderdelen is opgebouwd. Naast de gemeenteraad en betrokkenen uit de gemeente, speelt ook de commissaris van de Koning een belangrijke rol. Hij begeleidt de gemeenteraad bij deze procedure en adviseert over de burgemeesterskandidaten.

De gemeenteraad bepaalt in de ‘profielschets’ waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen. Met deze ‘profielschets’ in de hand gaat de commissaris van de Koning in gesprek met alle kandidaten. Hij maakt een selectie van zes á acht geschikte kandidaten. Daaruit kiest de vertrouwenscommissie (bestaande uit een deel van) van de gemeenteraad twee kandidaten. De gehele gemeenteraad kiest vervolgens de voorkeurskandidaat.

De namen van beide kandidaten worden aan de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Hierbij wordt alleen de naam van de nummer 1 bekend gemaakt. Vervolgens ondertekenen de minister en de Koning het Koninklijk Besluit en is de benoeming officieel. De commissaris van de Koning beëdigt daarna de burgemeester in een openbare gemeenteraadsvergadering.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.