Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft woensdagavond 16 december 2020 de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma de verklaring en belofte afgenomen tijdens een buitengewone raadsvergadering in het stadhuis van Utrecht.

Sharon Dijksma volgt Peter den Oudsten op, die sinds 1 juli waarnemend burgemeester van Utrecht was. De burgemeestersvacature ontstond door het vertrek van burgemeester Jan van Zanen naar Den Haag.

Dijksma noemde het in haar installatietoespraak “een geweldige eer om de 332e burgemeester te mogen zijn van deze trotse Domstad. Een stad waar ik energie van krijg en waar ik graag, met alles wat ik in me heb, voor aan de slag ga. Onder een moeilijk gesternte. Met veel lastige puzzels die voor de toekomst moeten worden gelegd.”

Zij onderscheidde drie grote opdrachten: samen uit deze coronacrisis komen, de groei van Utrecht ook na de coronacrisis in goede banen leiden en veiligheid. Dijksma benadrukte dat Utrecht het centrum van Nederland is. “Laten we ons ernaar gedragen.”

Zij het wel met een kanttekening: “Zelfbewustzijn mag nooit leiden tot arrogantie. Als je de grootste bent in jouw regio, vraagt dat juist ook om dienstbaarheid en nabuurschap naar de omliggende gemeenten. Want u weet het: adel verplicht! En ook daar moeten we de komende jaren hard aan werken. Want wanneer we in deze regio met één mond spreken en dezelfde strategie volgen, staan we sterker in het behartigen van onze gezamenlijke belangen.”

Op Twitter werd Dijksma in reactie op haar tweet uitgebreid gefeliciteerd:

De gemeenteraad op haar beurt had in een video een bijzondere welkomstboodschap opgenomen voor de nieuwe burgemeester.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.