Toon 1 van 3

‘Politici moeten weer met elkaar in gesprek treden’

De representatieve democratie functioneert het best als politici echt met elkaar in debat gaan en ook luisteren naar elkaars standpunten en argumenten. Maar juist daarin schiet de politiek in Nederland danig tekort, vindt John Bijl, directeur van het Periklesinstituut en columnist van Binnenlands Bestuur. “De echte uitdaging is: hoe zorgen we ervoor dat politici weer in gesprek komen met elkaar?”

Marcella van Estrik

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart aanstaande is het een legitieme vraag: doet de (lokale) democratie er eigenlijk nog wel toe? Die vraag stond aan de basis van de bijeenkomst van de VNG afdeling Utrecht en het programma Lokale Democratie in Beweging (VNG/BZK) op woensdagavond 21 februari 2018 in het stadshuis van Nieuwegein. De avond werd geleid door Marcella van Esterik, griffier van Wijk bij Duurstede en bestuurslid van de VNG afdeling Utrecht.

Jazeker, zo luidde het antwoord van gastspreker John Bijl. Zeker in campagnetijd blijkt hoezeer de democratie er voor veel mensen nog wel degelijk toe doet. “Maar we moeten ons wel stevig afvragen of het systeem nog wel goed functioneert.”

Dat is voor een belangrijk deel het geval. “Nederland is nog steeds geen bananenrepubliek. Het systeem is niet corrupt en met de integriteit van politici zit het ook wel goed. Vrij Nederland signaleerde dat er onder de 20.000 actieve politici slechts 64 gevallen van onoorbaar gedrag konden worden gesignaleerd. Het zou pas zorgelijk zijn als dit soort berichten het nieuws niet meer haalt.”

Toon 1 van 3
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.