De VNG heeft deze zomer vijf prikkelende afleveringen gemaakt van Thorbecke2024: toekomstscenario’s lokale democratie en bestuur. Met voorbeelden en een menukaart waarmee gemeenten zelf aan de slag kunnen.

Thorbecke2024: toekomstscenario’s lokale democratie en bestuur biedt inspiratie en voorbeelden, maar geen blauwdruk. De serie heet Maatwerk. Want Amsterdam is anders dan Zeewolde. Een Federatiegemeente kan in Brabant werken, terwijl in Friesland een vorm van kernendemocratie misschien beter past. Geen gemeente is hetzelfde, dus elke gemeente zoekt de vorm die het best past. Zie ook het VNG-rapport dat minister Ollongren schreef etoen ze nog wethouder was: Maatwerkdemocratie.

In samenwerking met Lucas de Man (In Search of Democracy 3.0) zijn in het kader van Thorbecke2024 vijf toekomstscenario’s uitgewerkt: vijf korte, humoristische video’s met inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland. Het gaat om:

  1. Democratische schaal: welke schaal past bij het vraagstuk? Over regiodemocratie en dorps/wijk/kernendemocratie.
  2. Inclusieve democratie: hoe inclusief is de democratie in uw gemeente? Over participatie-elites, usual suspects en burgerraden.
  3. Directe democratie: hoeveel invloed heeft de burger? Over referenda, standpuntstemmen en andere manieren om invloed te delen.
  4. Digitale democratie: wat is de volgende stap na digitaal vergaderen? Over Open Stad, Pol.is en andere voorbeelden.
  5. Burgerbestuur: hoe gaan we om met bewoners die het beter weten? Over Uitdaagrecht, zorgcoöperaties en de vierde generatie burgerparticipatie.

Menukaart voor gemeenten

De video-afleveringen bieden vooral inspiratie. Daarna moeten gemeenten zelf aan de slag. Om hen daarbij te ondersteunen is een menukaart gemaakt. Hierop staat bijvoorbeeld een pool met ervaren gemeenteambtenaren die kunnen helpen en een theatervoorstelling-op-maat. Ook Democratie in Actie biedt ondersteuning.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.