Toon 1 van 2

Met de toetreding van burgemeester Petra Doornenbal van Renswoude tot haar bestuur kreeg de VNG afdeling Utrecht er een echte netwerker bij. “We kunnen als gemeenten nog veel meer kennis en ervaring met elkaar uitwisselen. Die kruisbestuiving wil ik graag helpen bevorderen.”

Het was voor Petra Doornenbal wel even wennen als burgemeester van Renswoude. Niet alleen de overstap van de provincie naar de gemeente, maar ook het feit dat zij nu boven de partijen staat bleek een kwestie van ‘even omschakelen’. “Het is echt anders. Als Statenlid was ik bezig met de grote lijnen en bleef het allemaal redelijk abstract. In de gemeente gaat het er veel concreter aan toe. Je hebt het niet meer over het ruimtelijk beleid, maar over bestemmingen tot op perceelniveau. Dat is toch andere koek. De mensen om wie het gaat zijn nu vol in beeld.”

Ook het verschil tussen de politicus en de burgemeester is groot. Doornenbal was van 2003 tot en met 2015 lid van Provinciale Staten van Utrecht namens het CDA, sinds 2007 als fractievoorzitter. “In die periode was ik volksvertegenwoordiger en fractievoorzitter van een politieke partij. Feitelijk was ik constant puur met het politieke handwerk bezig. Hier ben ik niet meer van de partijen maar sta ik erboven. Dat is echt een andere rol. Ik moet nu vooral vragen stellen en kijken hoe we tot het beste besluit komen in plaats van een politieke mening of opvatting neerleggen. Dat is soms best lastig, moet ik bekennen.”

Gemeenschapszin

Toen de vacature van burgemeester als gemeente Renswoude voorbij kwam omschreef ze dat in een interview met het Algemeen Dagblad als ‘inkoppertje’. “De procedure zelf was dat overigens bepaald niet. Ik had ook zeker niet op iedere gemeente gesolliciteerd. Maar bij Renswoude had ik zoiets van: als deze gemeente langs komt ga ik erop solliciteren. De cultuur past heel goed bij mij.”

Niet alleen omdat het een echte plattelandsgemeente is. “Het is ook de betrokkenheid bij elkaar, de gemeenschapszin, het ons-kent-ons gevoel. Dat heeft alles te maken met de schaal maar ook hoe de mensen hier in hun vel zitten. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg, is het devies. En dat past wel erg bij mij.”

Zelf typeert zij zich ook als een no-nonsense bestuurder, die goed om kan gaan met de lokale bevolking. “Ik vind mensen gewoon leuk. En ik wist dat Renswoude een heel laagdrempelig gemeentehuis heeft, waar mensen snel naar binnen stappen en vlot willen doorschakelen zonder over allerlei schijven te moeten gaan. Dat past hier gewoon. Daar komt bij dat problemen sneller aan de oppervlakte komen en dus ook sneller tot een oplossing kunnen worden gebracht.”

Toon 1 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.