Toon 1 van 2

Annemieke Vermeulen

Als gemeenten veel meer aan de plaatselijke bevolking overlaten neemt de vitaliteit van de lokale samenleving enorm toe. Dat is misschien wel de belangrijkste les die burgemeester Annemieke Vermeulen in Leusden heeft geleerd en die zij nu meeneemt naar haar nieuwe standplaats Zutphen.

Eind 2016 kwam het bericht dat Annemieke Vermeulen was voorgedragen als burgemeester van Zutphen. Met haar benoeming, per 23 december 2016, kwam dus ook meteen een einde aan een kortstondig bestaan als voorzitter van de VNG afdeling Utrecht. Die functie had vicevoorzitter Vermeulen tijdens het Najaarscongres van 11 november immers nog maar net aanvaard.

“Zo gaat dat nu eenmaal in het openbaar bestuur”, aldus Vermeulen. “Natuurlijk was ik er zelf al langer mee bezig en op enig moment komt ook het besef dat je kansen toenemen. Maar definitief weet je het pas een paar minuten voordat de hele wereld het weet.” En dus nam zij in Utrechtse Heuvelrug de voorzittershamer over van Koos Janssen, terwijl zij zich realiseerde dat het voorzitterschap van korte duur zou zijn.

Energie geven

De keuze voor een nieuwe uitdaging was overigens al ruim daarvoor gemaakt. “Mijn herbenoeming als burgemeester van Leusden heb ik ervaren als een bekroning op het werk, dat ik tot dan toe had verricht. Maar tegelijkertijd ging het ook een beetje kriebelen. Hoe leuk zou het zijn om mijn energie te geven aan nieuwe projecten in een nieuwe gemeente met nieuwe mensen? Op dat moment kwam Zutphen voorbij, een stad die ik ken, in een provincie die ik ken, waar interessante bestuurlijke vraagstukken op de agenda staan.”

Hoewel het goed beviel in Leusden heeft zij toch de overstap gemaakt. “Het was een supertijd. Ik heb het 7,5 jaar lang ongelofelijk naar mijn zin gehad. Ik heb veel vrijheid gekregen om mijn bestuursfunctie vorm en inhoud te geven, waardoor ik zelf ook heel veel vrijheid heb kunnen geven, zowel aan het ambtelijke apparaat als aan de lokale samenleving. Ik kijk erop terug als de beste tijd van mijn leven tot nog toe, zowel privé als professioneel. Het is natuurlijk lekker om in dat comfort te blijven zitten. Maar ik vond dat ik dat niet moest doen. Daarvoor is er nog teveel werk aan de winkel.”

Vis in het water

Als burgemeester van Zutphen neemt Vermeulen afscheid van het bestuurlijke netwerk van Utrecht. Een wereld waarin ze zich altijd als een vis in het water heeft gevoeld. “Het gaat er hier allemaal redelijk rechtstreeks en direct aan toe. Daar ben ik zelf ook wel van, dus ik heb me hier al vrij snel helemaal thuis gevoeld. Je wist dat het er soms fel aan toe kon gaan, maar de kwesties werden vervolgens wel geregeld. In Gelderland moet ik nog zien of het met diezelfde snelheid lukt.”

Het formaat de provincie speelt daarbij overigens zeker een rol, erkent Vermeulen. “Utrecht is natuurlijk relatief klein en compact. Als burgemeester ken je je collega’s dus al vrij snel behoorlijk goed. Je komt elkaar ook echt regelmatig tegen. Daardoor kun je dus ook sneller zakendoen met elkaar.”

Toon 1 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.