Maarten Divendal, voorzitter van de VNG Utrecht, is begonnen aan zijn derde termijn als burgemeester van De Ronde Venen. Commissaris van de Koning Hans Oosters nam hem daartoe op 23 november tijdens een buitengewone raadsvergadering de ambtseed af.

Divendal werd op 22 november 2011 voor de eerste keer geïnstalleerd als burgemeester van De Ronde Venen. In mei van dit jaar besloot de gemeenteraad hem opnieuw voor te dragen voor herbenoeming. Dat gebeurde op advies van een vertrouwenscommissie die diverse gesprekken voerde met personen die in hun dagelijkse werk te maken hebben met de burgemeester.

Tijdens zijn toespraak noemde de commissaris Divendal “een belangstellende, empathische man die goede vragen stelt en goed luistert”. Iemand die “wars is van hiërarchie en niet houdt van dikdoenerij”. Tegelijkertijd, zo vertelde de commissaris, kan hij kordaat en stevig optreden, zowel in de gemeenteraad als daarbuiten en is niet bang om te prikkelen of confronteren.

Namens de gemeenteraad sprak vicevoorzitter Ernst Schreurs Divendal toe. Hij benadrukte dat Divendal een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan verbetering van de samenwerking tussen gemeenteraad en college. ,,We prijzen ons gelukkig dat je voor een nieuwe periode van 6 jaar onze voorzitter bent.’’

Divendal zelf ging in zijn toespraak onder andere in op de toekomst van gemeenten. Volgens hem kan een gemeente zich niet permitteren behoudend te zijn. ,,Als je dat doet, creëer je namelijk niet alleen stilstand voor je inwoners, maar zet je ze op achterstand ten opzichte van hoe de omgeving wel verandert en hoe zij daarin leven, wonen en werken. Dat geldt ook voor onze bedrijven en organisaties. Zij moeten innoveren en investeren in de toekomst, dat vereist een gemeente die dat ook doet.’’

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.