Toon 2 van 2

Maarten Divendal en Willbrord van Beek

Decentralisaties

Bijvoorbeeld met betrekking tot een thema als de drie decentralisaties. Van Beek heeft waardering voor de wijze waarop die operatie op dit moment vorm en inhoud krijgt. “Ik heb bewondering voor de wijze waarop gemeentebesturen een hele zware taak die in het Utrechtse ook in het algemeen goed geregeld was, aan het overnemen zijn. Niet dat we het als provincie zomaar over de schutting hebben gegooid. Integendeel, de trein is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid in beweging gebracht. Maar gemeenten werken er nu keihard aan om het in de eigen organisatie en het eigen beleid te integreren. Elke reorganisatie kost pijn en moeite, maar omdat we het met elkaar eens zijn over de richting, kunnen we ons maximaal richten op de organisatie ervan.”

Over de uitkomst ervan is Van Beek dan ook optimistisch. “Ik heb me er de laatste maanden regelmatig over opgewonden dat er zo negatief over gepubliceerd wordt. Het is lastig, maar zeker in Utrecht pakken we de zaken heel goed op.”

Het kost de provincie dan ook geen moeite om het los te laten. “Ik denk dat de provincie dat sowieso beter kan dan het rijk. Met name in de Tweede Kamer heeft men er moeite mee. Voor je het weet wordt er weer een bos regels aan gehangen, en moet er meer dan voorheen gemonitord en gerapporteerd worden. Als provincie gaan wij daar wat makkelijker mee om. Wij merken dat de jeugdzorg op gemeentelijk niveau in goede handen is. Dan gaan we ons er verder ook niet mee bemoeien.”

Spannende tijd

Met de provinciale verkiezingen voor de deur zijn er spannende tijden aangebroken. Van Beek: “Dankzij het Bestuursprogramma van dit college is er veel bereikt in de afgelopen periode. Maar we hebben deze verkiezingen nu echt nodig om de lat weer wat hoger te kunnen leggen en te komen tot nieuwe plannen voor de toekomst.”

Over de uitkomst van de verkiezingen laat de Commissaris van de Koning zich niet uit. “Waarmee ik niet gezegd wil hebben dat het niet uitmaakt wat eruit komt. Integendeel: de verkiezingen bepalen de zetelverdeling, de zetelverdeling bepaalt de coalitie en de coalitie bepaalt het beleidsprogramma voor de komende vier jaar. Dan zal ook worden bepaald welke lijnen worden doorgetrokken en welke lijnen een bocht zullen maken omdat er tot andere afspraken is gekomen.”

Wel spreekt Van Beek de wens uit dat de opkomst dit keer hoog zal zijn. “Dat zou mijn eerste oproep zijn: mensen, ga naar de stembus. En twee: stem vooral Utrechts. Kijk niet teveel naar Den Haag, maar beoordeel de provinciale politiek op wat er in de provincie allemaal wel en niet is gebeurd en welke plannen de diverse partijen hebben. Het is belangrijk om dat te blijven benadrukken. Stem niet Haags maar Utrechts. Dat raakt de legitimiteit van het provinciaal bestuur.”

De verschillende politieke partijen kunnen zich nog eens nadrukkelijk profileren tijdens het lijsttrekkersdebat van woensdag 2 maart, dat wordt georganiseerd door de provincie Utrecht en de VNG afdeling Utrecht. Van Beek verwacht daar veel van. “Want de kansen om dit soort debatten te voeren moet je pakken als politieke partij. Bovendien is er meer dan voldoende te kiezen. De standpunten lopen soms zo uiteen dat daar best aardige debatten over kunnen worden gevoerd. En tot slot: we zitten dan twee weken voor de feitelijke verkiezingen. Iedereen wil dan heel graag nog even van zich laten horen. Ik reken dus op een pittig debat.”

Toon 2 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.