Een nooit vertoond aantal van 225 wethouders is in het afgelopen jaar tijdelijk of definitief teruggetreden. Politieke vertrouwensbreuken, persoonlijke- (aandacht voor gezin en familie, pensionering) én gezondheidsredenen waren de belangrijkste valfactoren.
Dit blijkt uit het Wethoudersonderzoek 2024 dat in opdracht van Binnenlands Bestuur is uitgevoerd door De Collegetafel. Sinds 2002 zijn er jaren waarin een groter aantal wethouders tussentijds tijdelijk of definitief stopten, maar omdat er in 2024 geen wethouders tijdelijk of definitief aan het einde van hun ambtstermijn kwamen vanwege herindeling van hun gemeente scoorde 2024 het hoogste aantal tijdelijk of definitief teruggetreden wethouders ooit.
44 wethouders stopten vanwege persoonlijke redenen.Gezondheidsredenen voerden 38 wethouders aan voor hun vertrek. Als oorzaken werden genoemd ziekte, oververmoeidheid, een gebrek aan energie en te zware fysieke en mentale belasting. Na een politieke vertrouwensbreuk vertrokken 94 wethouders tijdelijk of definitief. Met dat aantal scoort het jaar 2024 een achtste plek op de jaarranglijst van politieke valpartijen, aldus DeCollegetafel Ter vergelijking: in het recordjaar 2004 kwamen er 157 wethouders tijdelijk en/of definitief ten val vanwege een politieke vertrouwensbreuk.
Jeroen van Gool, directeur van de Wethoudersvereniging, noemt op de website van de NOS het aantal van 225 vertrokken wethouders zeer zorgwekkend. De taken van een wethouder zijn de laatste jaren alleen maar uitgebreid, zegt hij. “Maar het aantal wethouders is niet meegegroeid. De ondersteuning is niet meegegroeid. Zestig tot zeventig uur per week werken is de norm geworden. Dat elastiek knapt op een gegeven moment.”