Juridisch, financieel en organisatorisch zijn er nog de nodige hordes te nemen, maar dat neemt niet weg dat participatietrajecten ook in de huidige praktijk succesvol kunnen zijn. Dat bleek tijdens de bijeenkomst ‘Lokaal samenspel in verandering’ van de VNG afdeling Utrecht, Movisie en Zorgbelang Gelderland/Utrecht.
De bijeenkomst, die onder leiding stond van senior adviseur Saskia van Grinsven van Movisie, werd gehouden in Fort Vreeswijk in Nieuwegein. Dat was een alleszins toepasselijke locatie. Voor het behoud ervan kwamen de inwoners namelijk massaal in beweging, toen in 2013 bleek dat de gemeente het Fort en daar gevestigde buurtcentrum wilde opdoeken.
Monique de Beer, raadslid en inwoner van Nieuwegein over het initiatief Fort Vreeswijk zag twee elementen samenkomen: “De bewoners wilden graag een eigen plek om elkaar te ontmoeten en met elkaar activiteiten te ondernemen. Voor de overheid werd de participatiemaatschappij een thema. Dat hebben we hier mooi weten te combineren.”
In nauwe samenspraak met en betrokkenheid van de bewoners van Vreeswijk zijn ideeën geleverd voor het behoud van Fort Vreeswijk. Gekozen werd voor een ingrijpende renovatie en de bestemming van het complex voor wijkgerichte zorg en welzijn en voor toerisme, als onderdeel van de Hollandse Waterlinie. “Het sociaal kapitaal van Vreeswijk is hier heel goed benut. Van de architect tot aan de schoonmaker: alles wat we nodig hadden was in de buurt?”
De gemeente had slechts als voorwaarde gesteld dat Fort Vreeswijk haar in de toekomst geen geld meer zou kosten. Voor het overige fungeerde Nieuwegein vooral als facilitator, met een aan de bewoners gekoppelde ambtenaar, die indien nodig voorzag in korte lijnen naar de ambtelijke organisatie.