Programma

Vanaf 09.00 uur bent u welkom in Kasteel Groeneveld te Baarn. Hier wordt u ontvangen met koffie en thee. Om 09.30 uur opent dagvoorszitter Mark Berntssen het congres. Daarna volgt het welkomstwoord van Mark Röell, de burgemeester van gastgemeente Baarn.

Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, zal aanwezig zijn om, na de Algemene Ledenvergadering, te spreken over een aantal Haagse actualiteiten.

Het inhoudelijk deel van het congres begint met een inleiding van Nico Versteeg (provinciesecretaris Overijssel, eerder gemeentesecretaris van Lelystad en Leusden) over de verhouding gemeenten – provincie en zijn ervaringen daarmee in drie verschillende provincies.

Na de pauze is er een drietal sessies, met gesprekken over de onderwerpen van het Manifest van de Utrechtse gemeenten: bereikbaarheid en wonen, gezondheid en economie, klimaat en energie.

Na de lunch wordt het congres voortgezet in de Oranjerie van Paleis Soestdijk.

Rond 15.45 uur is het congres ten einde.

Ochtendprogramma

09.00 – 09.30 uur: Ontvangst op Kasteel Groeneveld met koffie en thee

09.30 – 10.30 uur:

  • Welkom door Mark Berntssen, dagvoorzitter
  • Welkomstwoord van Mark Röell, burgemeester van Baarn
  • Algemene Ledenvergadering, onder leiding van Maarten Divendal, voorzitter VNG Utrecht en burgemeester van De Ronde Venen
  • Bijdrage door Leonard Geluk, algemeen directeur van de VNG, over Haagse actualiteiten

10.30 – 11.15 uur:

Inleiding door Nico Versteeg (provinciesecretaris Overijssel, eerder gemeentesecretaris van Lelystad en Leusden) over de verhouding gemeenten – provincie en zijn ervaringen daarmee in drie verschillende provincies

11.15 – 11.45 uur: Pauze

11.45 – 12.45 uur:

Vervolg van het congres in drie parallelle sessies met gesprekken over de onderwerpen van het Manifest van de Utrechtse gemeenten: bereikbaarheid en wonen, gezondheid en economie, klimaat en energie

12.45 – 13.00 uur: Plenaire afsluiting

13.00 – 13.45 uur: Lunch

Middagprogramma (let op: uw aanmelding is noodzakelijk)

13.45 – 14.00 uur: Vertrek en reis met eigen vervoer naar Paleis Soestdijk

Tot 14.00 uur: Ontvangst in de Oranjerie van Paleis Soestdijk

14.00 uur: Start programma
1. Ontwikkelingen paleis Soestdijk

  • Presentatie door mevrouw M. Meijer- Bergmans, Meyer Bergman Erfgoed Groep
  • Presentatie door wethouder M. Veldhuizen, gemeente Baarn

2. Opvang AMV-ers op het marechausseeterrein Paleis Soestdijk

  • Presentatie door wethouder S. de Vries, gemeente Baarn
  • Presentatie door mevrouw A. Kerkhof, locatiemanager COA

15.45 uur: Afsluiting door burgemeester Röell

Documentaire ‘Het nieuwe Soestdijk’

Iedereen die geïnteresseerd is kan (alvast) naar de documentaire van Frans Bromet ‘Het nieuwe Soestdijk’ kijken. Deze is uitgezonden op 20 oktober 2022, 22:20 uur, op NPO2.

Frans Bromet volgt hoe de verbouwing van Paleis Soestdijk op obstakels van overheden en bezwaarmakers stuit. Een indringende en zo nu en dan humoristische film over hoe het kan (tegen)werken in Nederland als je iets nieuws wil ondernemen.

Nederland maakt zich op voor de veelbesproken herinrichting van paleis Soestdijk. De eigenzinnige documentairemaker Frans Bromet volgt gedurende enkele jaren en op de hem kenmerkende wijze het team dat de torenhoge ambities moet realiseren. Maar de obstakels reiken verder dan het paleis en de directe omgeving. De renovatie en innovatieve nieuwbouw hebben namelijk ook gevolgen voor de omliggende gemeenten Soest en Baarn. Lukt het met behoud van de koninklijke geschiedenis om een nieuw kloppend cultureel Hollands hart te creëren?