Programma

Het Voorjaarscongres ‘Samenspel’ staat in het teken van het motto: “Samenspel in een sterk bewegend maatschappelijk ecosysteem”. Als gemeenten staan we individueel, maar ook met elkaar en met andere overheden en partners voor uiterst diverse en complexe maatschappelijke opgaven. Hoe en waar zijn we van waarde om al onze ambities te realiseren? Het biedt alle deelnemers nieuwe inzichten voor samenwerking.

Het congres opent traditiegetrouw met de Algemene Ledenvergadering van de VNG Utrecht. Aansluitend praat Pieter Jeroense (plv. algemeen directeur VNG) u bij over ‘Haagse actualiteiten’ en is er ruimte om in gesprek te gaan met leden van het bestuur en de commissies en colleges van de landelijke VNG.

Regie op de Digitale Samenleving

Bovendien gaan Iris Meerts, burgemeester van Wijk bij Duurstede, en Walter van Dijk, wethouder van Zeist – beiden lid van de VNG-commissie Informatiesamenleving – met u in gesprek over de concept-resolutie ‘Als één sterke bestuurslaag regie op de Digitale Samenleving: over het collectiviseren en standaardiseren van digitalisering in gemeenten’.

Gemeenten willen de volgende stap zetten in de digitale transformatie: als één sterke bestuurslaag regie op de digitale samenleving. De uitdagingen van deze tijd vragen om een versnelde collectieve aanpak van de gemeentelijke digitalisering. Gemeenten willen het niet meer individueel doen. We willen gezamenlijk beslissingen nemen over digitalisering. We stoppen met dubbel werk aan zaken waarin we voor onze inwoners niet onderscheidend zijn. Zo maken we beter gebruik van de schaarse kennis en middelen die beschikbaar zijn om te voldoen aan de almaar hogere eisen die aan onze digitalisering worden gesteld. En vergroten we onze digitale weerbaarheid, die door geopolitieke ontwikkelingen onder druk staat. Alleen door onze krachten te bundelen vinden we de juiste digitale oplossingen voor ons allemaal. Om deze ontwikkeling met energie aan te jagen, stelt het VNG bestuur in de VNG-ALV van juni aanstaande voor aan de leden, hierover een resolutie vast te stellen.

Vanuit het VNG-bureau is ook Jeroen Lalleman, secretaris en strateeg van de Commissie Informatiesamenleving aanwezig.

Interactief college

Na de pauze neemt Tibor van Bekkum van Common Eye (een adviesbureau op het gebied van samenwerkingsvormen) ons mee in een interactief college over het congresthema. Centraal staan een samenhangende manier van kijken en taalgebruik die gemeenten houvast biedt – op lokaal en op regionaal niveau.
Aan de hand van casuïstiek – en luisterend naar elkaar – gaat Tibor op een interactieve manier aan de gang rond de vraagstukken die we ervaren in de samenwerking. Misschien laten we ons verleiden door nieuwe ideeën om meer van waarde te kunnen zijn.
Als gemeenten staan we voor uiterst diverse maatschappelijke opgaven. Daarin zoeken we steeds meer samenwerking binnen onze eigen gemeente en in de regio op. Omdat dat synergie oplevert of omdat het kostenefficiënter is. Wie samenwerkt aan maatschappelijke opgaven, begrijpt dat niemand de baas kan zijn. Hoe meer we samenwerken, hoe complexer het wordt om je gemeentelijke ambities te realiseren. Waar creëer je als gemeente individueel of in een samenwerkingsverband waarde? Hoe organiseer je de samenwerking binnen dit ecosysteem waarin je steeds afhankelijker wordt van je maatschappelijke partners binnen en buiten de overheid? Wanneer staat de gemeentelijke ambitie centraal en wanneer de gezamenlijke ambitie en welke samenwerking organiseren we daaromheen?

Houvast bieden

Tibor van Bekkum verkent deze vraagstukken met ons en brengt ze op ons eigen niveau: wat vraagt dit van een bestuurder en van een organisatie? Hij licht een samenhangende manier van kijken toe die gemeenten houvast biedt – op lokaal en op regionaal niveau. Een gemeenschappelijk referentiekader waarbinnen we aan de hand van praktijkvoorbeelden en in gesprek elkaar wellicht op nieuwe ideeën komen om de samenwerking echt van waarde te kunnen laten zijn.
Dergelijke voorbeelden uit de ‘Utrechtse praktijk’ kunnen de woningbouwopgave of de relatie met gemeenschappelijke regelingen zijn maar ook keuze voor locaties van windturbines. Hierbij zal gekeken naar de diverse actoren in het ‘ecosysteem’ en daarmee is het een interessante bijeenkomst voor zowel leden van de colleges als de gemeenteraden.
Aan het slot van het congres zullen Tibor van Bekkum en Mark Röell, voorzitter van de VNG Utrecht, samen met waarnemend burgemeester IJsselstein Agnes Jongerius een slotbeschouwing houden. Agnes Jongerius doet dat uiteraard ook vanuit haar voormalige functies als voorzitter van de vakorganisatie FNV en als lid van het Europees parlement.

Middagprogramma

Na de lunch (13.00 – 13.45 uur) neemt de gemeente IJsselstein u graag mee om het samenspel met IJsselsteinse organisaties in de binnenstad te ervaren. Tijdens een korte stadswandeling neemt de gastgemeente u mee naar bijzondere plekken in de stad waar u drie IJsselsteinse organisaties treft die met u delen hoe zij samenwerken, onderwerpen agenderen en collectieve belangen bespreekbaar maken.

Tijdens de stadwandeling lopen we langs de relatief nieuwe bewonersgroep Bewoners Binnenstad IJsselstein (BBIJ), die zich sterk maakt voor de bewoners in de IJsselsteinse binnenstad. De Historische Kring IJsselstein (HKIJ) zet zich al jaar en dag in voor de IJsselsteinse geschiedenis enidentiteit. Zij vertellen het IJsselsteinse verhaal. De carnavalsvereniging Boortje 11 laat u zien hoe zij belangrijke maatschappelijke vraagstukken bespreekbaar maken op een ludieke manier. De drie organisaties zijn enorm enthousiast om met u te kunnen delen hij zij de samenwerking zien en gaan er ook graag over in gesprek.

We sluiten de dag af met een borrel in het historisch stadhuis.

Het nuttige met het aangename verenigen, maar dan op zijn IJsselsteins. Een dag om niet te missen.