Simone van der Marck

Los van de waan van de dag een inhoudelijke dialoog op gang brengen. Dat is volgens het nieuw aangetreden bestuurslid Simone van der Marck, gemeentesecretaris van Woudenberg, wat de VNG afdeling Utrecht kan betekenen voor haar leden. “Een goed gesprek vereist dat je naar elkaar luistert. Maar dat is niet altijd even makkelijk.”

Nog voordat zij aan de Universiteit Twente haar studie bestuurskunde begon was het Simone van der Marck al duidelijk dat zij voor de overheid of een maatschappelijke organisatie zou gaan werken. “Ik wilde nadrukkelijk geen bedrijfskunde doen. Dat heeft toch te maken met een bepaalde betrokkenheid: winst maken sprak me minder aan dan maatschappelijk nuttig bezig zijn.”

Tijdens haar studie leerde zij haar man kennen en maakte ze de overstap van Enschede naar de Randstad om daar af te studeren. “We zijn bewust een baan gaan zoeken in het midden van het land, dichtbij de Randstad en de Veluwe. Als je in het midden woont, kun je nog steeds overal komen maar zit je iets minder in de drukte.”

Eenmaal afgestuurd werd Van der Marck aangenomen als beleidsmedewerker welzijn, sport en gezondheid bij de gemeente Hoevelaken, wat uiteindelijk ook haar woonplaats werd. Na drie jaar stapte zij eerst over naar de gemeente Nijkerk, om vervolgens als coördinator welzijn in Woudenberg aan de slag te gaan. “Daar werk ik nu 17 jaar, waarvan de laatste acht als gemeentesecretaris.”

Bezig met de toekomst

Het is een leuke gemeente om voor te werken, vindt zij zelf. “Woudenberg is een kleine gemeente, van 12.500 inwoners met ambitie. We zijn positief en constructief ingesteld en pakken projecten en nieuw beleid voortvarend op. De inwoners staan centraal, we zoeken de dialoog en waarderen hun initiatieven en inbreng.”

Nadat de herindeling met Scherpenzeel en Renswoude van de baan was, heeft Woudenberg er bewust voor gekozen zelfstandig te blijven. “Er gebeurt hier ook heel veel. In het ruimtelijk domein zijn we bijvoorbeeld bezig met een groot woningbouwproject van bijna 1000 woningen, dat we vanuit het gemeentehuis aansturen. In het sociaal domein pakken we zoveel mogelijk lokaal op, maar waar nodig zoeken we actief de samenwerking, bijvoorbeeld met de regio Amersfoort. . En we hebben de nodige ambities op economisch en duurzaam gebied. We werken graag met alle partijen en gemeenten samen, maar wel steeds vanuit een zelfstandige positie.”

Het gesprek aangaan

Ook Van der Marck zelf is ambitieus, erkent zij. “Ik ga echt voor de inhoud en dat wat meerwaarde heeft voor de samenleving. Mijn manier van leidinggeven is resultaatgericht, gebaseerd op vertrouwen en dialoog.”

Zo zal zij zichzelf dus ook als bestuurslid van de VNG afdeling Utrecht proberen te manifesteren. “Het mooie aan deze vereniging is dat zij een netwerk biedt waarbinnen je elkaar ook werkelijk kunt ontmoeten. Onder andere tijdens de congressen. Daar komen thema’s aan bod, die boven de dagelijkse bestuurspraktijk uitstijgen.  Raadsleden, burgemeesters, wethouders, griffiers en dus ook gemeentesecretarissen komen daardoor op een andere manier en ook op een ander niveau met elkaar in gesprek over belangrijke trends en ontwikkelingen. Of het nu gaat om framing of de toekomst van de lokale democratie: je wordt er altijd door aan het denken gezet over waar je mee bezig bent.”

Als bestuurslid wil ze daar graag een concrete bijdrage aan leveren. Met name aan het op gang brengen en houden van de dialoog “Tegenwoordig zie je mensen eigenlijk vooral standpunten uitwisselen en daarover in meer of minder heftige mate de discussie met elkaar aangaan. Maar een dialoog gaat anders. Dan ga je het gesprek aan en probeer je ook te luisteren naar elkaar. Dat is lastig, maar wel noodzakelijk om uiteindelijk resultaat te kunnen boeken.”

  • Woudenberg was gastgemeente voor het Najaarscongres 2015: Anders denken, anders doen. Klik hier voor een terugblik.
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.