Woensdag 28 mei, van 10.00 tot 17.00 uur (inloop vanaf 9.30 uur, netwerkborrel vanaf 16.00 uur)
Van der Valk De Cantharel
Van Golsteinlaan 20
7339 GT Ugchelen
Grondgebruik in Nederland verandert. Bij gemeenten en andere overheden zijn er zorgen over de (onbedoelde) gevolgen die veranderend grondgebruik kan hebben en over de snelheid waarmee zij dit zien gebeuren. Zo verdwijnt er (blijvend) grasland omdat een deel van de veehouders stopt. Wanneer daar akkerbouw of bomen- en bollenteelt voor in de plaats komen, dan kan dat de uitdagingen voor waterkwaliteit, waterkwantiteit, natuur en gezondheid vergroten.
VNG, P10 en K80 organiseren in samenwerking met RTLG op woensdag 28 mei een conferentie over dit thema. Bestuurders en ambtenaren van gemeenten, provincies en waterschappen die actief zijn in het landelijk gebied, zijn van harte welkom (nabij Apeldoorn). Gastheer zijn burgemeester Jan ten Kate (Staphorst; lid dagelijks bestuur K80 en thematrekker Landelijk Gebied) en wethouder Wilko Pelgrom (Bronckhorst; lid dagelijks bestuur P10, thematrekker Leefbaar Buitengebied).
Programma
Deze voorjaarsconferentie is gericht op het delen van kennis, dilemma’s en goede voorbeelden tussen de overheden en koepels. Met elkaar willen we meer zicht krijgen op de verschillende perspectieven op grondgebruik en op het instrumentarium dat we als overheden hebben om daarop te sturen. Onder andere in het licht van de maatschappelijke opgaven die het landelijk gebied heeft en de kansen die zich voordoen nu veel agrariërs (overwegen te) stoppen. Ook richten we ons op de vraag waar het vastloopt en wat er aanvullend nodig is voor sturing op grondgebruik.
Het programma ziet er als volgt uit:
Ochtendprogramma (10.00 – 12.00 uur; inloop vanaf 9.30 uur)
De opgaven op het gebied van onder andere stikstof, natuur en waterkwaliteit vragen grote veranderingen in het landelijk gebied. De vraag is niet óf het landschap gaat veranderen, maar hóé. In het plenaire ochtendprogramma belichten we het onderwerp Veranderend grondgebruik vanuit verschillende perspectieven:
- Cultuurhistorisch en maatschappelijk perspectief: ‘Van gebiedsgerichte naar gebiedseigen processen’, door Marinke Steenhuis (partner en architectuurhistoricus bij Bureau Steenhuis Meurs)
- Agrarisch perspectief: ‘Belang van grond voor de toekomst van jonge boeren’, door Merel Straathof (bestuurslid leefomgeving NAJK)
- Financieel perspectief: ‘Grond als solide investering: beleggen met eeuwigheidswaarde’ door Ryan Nijzink (rentmeester bij ASR Real Estate)
Lunch: 12.00 – 13.00 uur
Middagprogramma (13.00 – 16.00; aansluitend netwerkborrel)
De middag starten we plenair met een korte vooruitblik op de zeven deelsessies van het middagprogramma. In deze deelsessies wordt dieper ingegaan op aspecten van duurzaam grondgebruik en de sturing hierop. De deelsessies vinden in twee rondes plaats; je kunt dus twee sessies volgen:
- Grondgebruik vanuit overheidsperspectief, casus Groote Peel
- Juridisch instrumenten voor sturing op grondgebruik
- Nadeelcompensatie: voorkomen is beter dan compenseren
- Grondinstrumenten: vrijwillige kavelruil
- Duurzame Pacht
- Regulering bestrijdingsmiddelen
- Natuurinclusieve landbouw in overgangszones
Aanmelden
Aanmelden voor deze conferentie en het opgeven van een voorkeur voor deelsessies kan via: https://vng.nl/aanmelden-
Je wordt zoveel mogelijk ingedeeld bij je eerste twee voorkeuren.