Vijf actiepunten
In zijn notitie onderscheidt Beltman vijf actiepunten om burgerparticipatie een stap verder te krijgen. “Stap één is het ontwikkelen van een visie. Hoe kijken wij als gemeente aan tegen burgerparticipatie? Het is inmiddels echt een containerbegrip geworden, dus het is goed om zo concreet mogelijk aan te geven hoe de gemeente er zelf tegenaan kijkt.”
Vervolgens is het zaak te bepalen welke rol de gemeente moet spelen. “Is zij er om burgerparticipatie te sturen en aan te sturen? Of is het juist de bedoeling om burgers zelf het initiatief te laten nemen en moet de gemeente dat faciliteren? Het antwoord daarop hangt in sterke mate af van wat je als gemeente wil bereiken en wat de omstandigheden zijn, niet alleen op gemeentelijk maar met name ook op wijk – of buurtniveau.”
Het derde punt is dat de gemeente moet zorgen voor een verscheidenheid aan vormen. “Niet iedereen is geïnteresseerd in lange vergaderingen. Jongeren zien juist veel meer in snel contact, liefst digitaal of anders via een korte praatsessie of pizza meeting. Dat is een totaal andere wereld. Aan de andere kant heb je ook te maken met mensen die op enige afstand staan van de samenleving. Om die groep erbij te betrekken zul je daar als gemeente gericht op moeten investeren.”