Toon 2 van 2

Annemieke Vermeulen in actie tijdens het Voorjaarscongres van 2015.

Boeiende periode

De VNG afdeling Utrecht is een van die plekken waar Utrechtse bestuurders elkaar kunnen ontmoeten. Vermeulen kijkt dan ook terug op een boeiende periode als bestuurslid en vice-voorzitter. “Het was een mooie functie in een erg leuk bestuur, dat met humor, relativeringsvermogen en inzet er echt wat van probeerde te maken. Via de VNG afdeling Utrecht bouw je relatief snel een groot netwerk op, en kom je bovendien op laagdrempelige wijze een hoop interessante mensen tegen.”

Genoten heeft Vermeulen ook van de voor- en najaarscongressen. “Die waren al van hoge kwaliteit, en worden alleen maar interessanter omdat het steeds meer over thema’s als de toekomst van de lokale democratie kan gaan. Dat sluit aan bij wat er werkelijk toe doet voor lokale bestuurders: hoe de interactie te bevorderen met de inwoners en los te komen van de bestuurlijke gewoontes en rituelen waar mensen zich vaak helemaal niet bij thuis voelen.”

Op haar aandringen is ook overgestapt naar de vrijdag als congresdag. Vermeulen: “Daar heb ik voor gepleit, vooral vanuit het idee dat dan ook de raadsleden, die dit eigenlijk in hun vrije tijd moeten doen, meer gelegenheid hebben om onze congressen bij te wonen. Ik kan ze dat ook alleen maar aanraden. Waar anders kom je zoveel collega’s uit het Utrechtse tegen, in alle rangen en standen, en heb je de mogelijkheid om eens goed om je heen te kijken en ook te leren van andere gemeenten?”

Samenleving voorop

Als burgemeester van Zutphen neemt Vermeulen zelf ook het geleerde uit Leusden mee. “Met name het project ‘De samenleving voorop’ hoop ik in Gelderland verder te kunnen brengen. Want het is mij wel duidelijk geworden dat we als gemeenten echt veel meer aan de samenleving kunnen overlaten en nog veel beter naar de samenleving moeten luisteren dan nu vaak gebeurt.”

In Leusden is dat nu al meer dan vijf jaar de praktijk. “Het levert veel inspiratie en voldoening op. De vitaliteit van je samenleving neemt namelijk enorm toe; het gaat bruisen en leven. Ik ben ervan overtuigd dat we veel meer moeten loskomen van het denken in regels, richtlijnen en procedures die al tientallen jaren geleden zijn bedacht. Dat zie ik ook voor een gemeente als Zutphen als een uitdaging: om veel meer te kijken en te luisteren naar initiatieven vanuit de samenleving.”

Een bestuursfunctie van de VNG afdeling Gelderland zit er dan ook niet in, benadrukt Vermeulen. “Eerst wil ik Zutphen ontdekken. Dat kost veel tijd, weet ik inmiddels uit ervaring. Om kennis te maken, mensen te leren kennen, om het bestuurlijk netwerk te ontdekken en om zelf ook een positie te verwerven in dat netwerk. Voorlopig heb ik meer dan genoeg werk op mijn bordje liggen.”

Toon 2 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.