De VNG is in september begonnen met een verenigingsdialoog over regionale samenwerking. Doel is te komen tot een gezamenlijke visie op dit onderwerp. Inmiddels is de eerste ronde afgesloten en begint een volgende gespreksronde.Ook wie nog niet heeft deelgenomen kan aanhaken bij deze tweede dialoogstap.

In de 1e ronde ontving de VNG in totaal 327 reacties. Door bijna 200 deelnemers zijn acht thema’s benoemd die in de volgende dialoogstap (‘verrijken’) verder worden uitgewerkt:

  • ‘Begrip en grip’: hoe krijgen we regionale samenwerking in de vingers?
  • Drijfveren regionale samenwerking
  • Democratische legitimiteit
  • Rol en verantwoordelijkheid
  • Betrokkenheid stakeholders
  • Dilemma: standaard- of maatwerkorganisatie
  • Ongelijke positie stakeholders
  • Randvoorwaarden en succesfactoren
  • Denk en doe ook mee!

Deze ronde duurt tot en met 3 november 2024. Raadsleden en raadsgriffiers, burgemeesters en wethouders, gemeentesecretarissen en inhoudelijk betrokken ambtenaren en directies samenwerkingsorganisaties worden opgeroepen deel te nemen via:

Toelichting op project

Bekijk hieronder de video over regionale samenwerking, waarin Andries Kok, directeur lokaal bestuur en infomatiesamenleving het project toelicht.

Regionale samenwerking is niet meer weg te denken uit het gemeentelijk landschap. Ons land telt anno 2024 zo’n 1200 samenwerkingsverbanden waarin gemeenten participeren. Regionale samenwerking biedt gemeenten voordelen als efficiency en schaalgrootte, bundeling van expertise en het uitbesteden van niet-kerntaken, maar het roept ook vragen op.

Onderdeel van Verenigingsstrategie 2030
Om een gezamenlijke visie op deze vraagstukken te ontwikkelen, organiseert de VNG vanaf september een dialoog tussen haar leden. Deze dialoog is onderdeel van de Verenigingsstrategie 2030. Doel is een open en transparant gesprek te voeren over de beelden, thema’s, obstakels en oplossingen op het gebied van regionale samenwerking en de rol van de VNG hierin.

Opbrengst dialoog wordt vastgelegd in VNG-advies
De opbrengst van de dialoog wordt begin 2025 vastgelegd in een advies van de VNG. Dat advies zal ook onderdeel vormen van het visietraject Goed Lokaal Bestuur en wordt tevens geagendeerd in de relevante VNG-commissies. De Facilitating Company ondersteunt de VNG  bij het voeren van deze dialoog.

Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.