Toon 5 van 6

Workshops

Na een korte pauze konden de deelnemers een workshop volgen. De workshop ‘de rollen van het raadslid’ werd verzorgd door Gerben Karssenberg, gemeentesecretaris van Wijk bij Duurstede en raadslid in Arnhem.  In Arnhem wordt momenteel geëxperimenteerd met acht ‘wijkteams leefomgeving’, met daarin gemeenteambtenaren die voortaan in de wijk werken. De gemeenteraad heeft 101 miljoen euro uit de gemeentebegroting gehaald (op een totaal van 800 miljoen) en verdeeld over de wijkteams. Die mogen het geld samen met de bewoners besteden. De raadsleden van Arnhem zijn er volgens Karssenberg echter nog niet uit of het nou wel zo’n goed idee was. Hebben ze zelf nog wel wat te zeggen? Ook de aanwezigen in de workshop van Gerben Karssenberg hadden twijfels. Wat nu als de bewoners besluiten dat er geen cent meer naar de riolering in de wijk gaat? De gemeenteraad weegt tenminste het algemeen belang mee, merkte een aanwezig raadslid op. Een ander was optimistischer: Bewoners zullen heus wel verantwoord met het budget omgaan. En als de wijkbewoners het eens zijn over een plan, moet de raad dat niet achteraf weer willen wijzigen. Dat gebeurt nog te vaak, wat de politici ongeloofwaardig maakt.

  • Klik hier voor meer informatie over de wijkteams in Arnhem.

Frank Speel, programmamanager Lokale Democratie in Beweging en Anne Jet Plat, senior beleidsmedewerker Politieke Ambtsdragers bij het ministerie van BZK, tekenden voor de workshop ‘De raad in spagaat – over nieuw samenspel tussen politieke ambtsdragers’. Centraal stond het programma Lokale democratie in beweging. “Een doe- en experimenteerprogramma, waarbij we veel in de regio zijn”, aldus Speel. “Alle beroeps- en belangenverenigingen werken hierin samen. Dat is uniek.” Het programma zoekt naar lokale innovaties in de relatie tussen raad, college, gemeentesecretaris en ambtelijke organisatie en bekijkt hoe die in andere gemeenten kunnen worden toegepast. Plat: “We hebben het vaak over versterken van de raad, maar het gaat ook over het versterken van het samenspel met het college en de gemeentesecretaris.” Hierover gaat bijvoorbeeld de publicatie ‘De tango van wethouder en ambtenaar’ . “Net als in de dans is het soms een kwestie van elkaar vasthouden en soms van elkaar loslaten”, aldus Frank Speel.

De workshop ‘Staat van Utrecht’ werd gegeven door Jeannine van Bree, projectleider Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). De Staat van Utrecht is op 30 maart gelanceerd en biedt een schat aan informatie die zowel benut kan worden bij het opstellen van de gemeentelijke begroting als de verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. “De Staat van Utrecht geeft inspiratie voor de komende raadsperiode”, aldus Van Bree, die vervolgens in de workshop behandelde op welke wijze de geboden informatie kan worden ingezet.

  • Meer informatie: www.staatvanutrecht.nl
  • Donderdag 1 juni 2017 hielden de VNG afdeling Utrecht en Netwerk2040 een inspiratiesessie over de Staat van Utrecht in het Stadshuis Nieuwegein. Klik hier voor het verslag van die bijeenkomst.
Toon 5 van 6
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.