Toon 1 van 2

In 2014 verruilde Patrick van den Brink het burgemeesterschap van IJsselstein voor de functie van directeur bestuurder van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Voor wie hem een beetje kent, kwam die overstap bepaald niet uit de lucht vallen. “Veiligheid ligt me nauw aan het hart.”

Patrick van den Brink

De strijd tegen criminaliteit en voor meer veiligheid mag gerust een rode draad in de carrière van Patrick van den Brink worden genoemd. Toen hij nog bij de politie  in dienst was, in de hoedanigheid van raadslid en wethouder in Hilversum, en zeker ook na zijn benoeming tot burgemeester van IJsselstein.

Van den Brink: “Als het dossier openbare orde en veiligheid in de gemeenteraad van IJsselstein besproken moest worden, werd me bij voorbaat al een begrenzing van mijn spreektijd opgelegd. ‘Anders blijf je de hele avond aan het woord’, klonk het dan lachend.”

Het illustreert zijn betrokkenheid. “Het onderwerp leeft enorm bij me. En we hebben in IJsselstein ook goede resultaten behaald met de bestrijding en preventie van criminaliteit. Dat geeft absoluut een kick. Wanneer ondernemers, gemeente, de politie en de inwoners van een gemeente de handen ineen slaan, kan er heel veel worden bereikt.”

Vooral aan de preventieve kant van het verhaal.  “Dat is misschien wel de belangrijkste vraag die we onszelf moeten stellen: wat kunnen we zelf allemaal doen om het veiliger te maken? Want laten we eerlijk zijn: een beroving of een woninginbraak heeft echt enorm veel impact. De verzekering vergoedt de materiele schade wel, maar veel mensen houden een gevoel van onveiligheid, op straat en in huis. Het is dus van groot belang om ook zelf de kans op slachtofferschap te verkleinen. En gelukkig zijn er ook allerlei maatregelen te treffen, waarmee dat kan worden bereikt.”

Overstap

Waarmee meteen de verklaring is gegeven voor zijn overstap op 1 december 2014 naar het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Dat centrum profileert zich immers als “een maatschappelijk betrokken partner voor iedereen die (beroepsmatig) bijdraagt aan een veiliger en leefbaarder Nederland. Of het nu gaat om preventie, handhaving of regelnaleving.”

Van den Brink: “Bij mijn herbenoeming als burgemeester, anderhalf jaar daarvoor, werd me gevraagd of ik me na mijn eerste periode van zes jaar voor eenzelfde periode aan IJsselstein wilde verbinden. Dat kon ik niet beloven. Want ik ontwikkel me net zoals ik hoop dat de stad zich ontwikkelt. En dan is het niet verstandig om de gemeente en jezelf voor nog eens zes jaar vast te leggen. Laten we elkaar niet gevangen houden in toezeggingen die we misschien niet waar kunnen maken, was dan ook mijn reactie. Wel heb ik daarbij direct aangegeven dat de kans dat ik naar een andere gemeente zou gaan bijna nul was. Ik had het namelijk prima naar mijn zin in IJsselstein. Een gemeente met een mooie omvang, groot genoeg om uitdagend te zijn voor een bestuurder en klein genoeg om het persoonlijk te kunnen houden.”

Toch begon het te kriebelen toen Van den Brink in de zomer van 2014 werd gepolst of hij interesse had voor de functie van directeur bestuurder van het CCV. “Dat zette me aan het denken: ik ben 47 en moet wel een beetje oppassen dat ik niet teveel in mijn comfortzone blijf hangen. Bovendien bleek de profielschets me op het lijf geschreven. Want ze zochten iemand met ruime ervaring in het openbaar bestuur, die aantoonbaar affiniteit had met veiligheid en criminaliteitspreventie.”

Toon 1 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.