Toon 2 van 2

Framing herkennen

Politiek bedrijven zonder framing is wat De Bruijn betreft onmogelijk. “Dat bestaat niet. Wie politiek bedrijft, framet. Als politicus heb je immers een mening over hoe de samenleving moet zijn ingericht. En om mensen daarvan te overtuigen heb je nu eenmaal frames nodig. Je kunt je hoogstens afvragen of het frame dat je gebruikt de essentie dekt van wat je vindt. Het mag namelijk niet te ingewikkeld zijn. Maar dat is een kwestie van creativiteit. Hoe frames tot stand komen? Bij de een komt het juiste frame vanzelf, en de ander zal er nog even goed over moeten nadenken. Beide frames kunnen het heel ver brengen. En beide kunnen ook binnen een dag op het kerkhof liggen. Framing is en blijft toch ook een beetje trial and error.”

Voor politici en bestuurders is het hoe dan ook bittere noodzaak om niet alleen te kunnen signaleren dat hun opponenten aan het framen zijn, maar daar ook zo adequaat mogelijk op te kunnen reageren. “Dat zal ook nadrukkelijke ter sprake komen tijdens het Voorjaarscongres. Hoe herken je dat er sprake is van een frame en hoe kan het hele spel van framen en reframen zo goed mogelijk gespeeld worden?”

Paradox

Want het belang van framing neemt alleen maar toe. “We leven in een samenleving die politiek steeds volatieler wordt. Mensen wisselen makkelijker van partij dan  van telecomprovider. Terwijl de samenleving ongelofelijk ingewikkeld is geworden zijn we onze traditionele politieke wortels kwijtgeraakt. In zo’n omgeving wordt beeldvorming steeds belangrijker. En daarmee hebben we feitelijk ook de paradox te pakken. Want hoe ingewikkelder de samenleving is, des te groter is de behoefte om deze in een eenvoudig beeld te vangen. De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld is een enorm ingewikkelde materie. Dan is het ontzettend plezierig als dat door een partij als de SP wordt teruggebracht tot de simpele typering: ‘villasubsidie’. Daar kun je het namelijk heel eenvoudig wel of niet mee eens zijn. De behoefte aan eenvoudige frames neemt toe naarmate de werkelijkheid ingewikkelder wordt.”

  • Klik hier voor het verslag van het Voorjaarscongres 2016.
Toon 2 van 2
Delen.

Reacties zijn uitgeschakeld.